מעצר ימים

מעצר ימים (מעצר לצורכי חקירה) הסבר כללי: 

במאמרים רבים ומגוונים באתר המשרד, פרטנו בין היתר אודות שלבי ההליך הפלילי, הסברנו מי הרשויות האמונות על ניהול הליכים פליליים, ומהי המסגרת החוקית המסדירה את הדין הפלילי. ראו למשל באתרנו: שלבי ההליך הפלילי, חומרי החקירה בהליך הפלילידיני המעצריםמה זה כתב אישום – ועוד. אתם מוזמנים לעיין במאמרים אלה ונוספים. 

במאמר זה, עו"ד פלילי גיא חי יסביר מה זה מעצר ימים בשונה ממעצר עד תום ההליכים ו/או מאסר בפועל. 

המסגרת (הנורמטיבית) החוקית לעניין מעצר הימים נמצאת בחוק סדר הדין הפלילי(סמכויות אכיפה – מעצרים)תשנ"ו 1996 (להלן: "החוק") בטרם נצלול לעומק ביאור הנושא,יודגש בתחילת המאמר הכלל – מעצר הוא ה – "אמצעי אחרון" והשימוש במעצר אדם, יעשה באופן מידתי (תלוי נסיבות). במאמר זה נעשה שימוש בציטוטי סעיפים מהחוק הרלוונטיים לעניינו,  כדי להמחיש עקב בצד אגודל את המתווה, הדרך לטיפול המשפטי, ובכלל זה את הסוגיה של מעצר הימים. 

החוק והפסיקה במרוצת השנים יצרו כללים למונחים בחוק, שכשלעצמו, עבר תהפוכה של ממש, לאור חוקי היסוד, ונצרו תנאים מסוימים שרק ואך בהתקיימותם ניתן לעצור אדם ואם נעצר אדם בניגוד לכללים לדבר יש השלכות משפטיות(שנבארם במאמר אחר). ולכן בפתח המאמר נדגיש:

  • מעצר אדם לא יעשה אלא מכוח החוק.
  • מעצר יעשה בעבירות מסוג עוון ופשע.
  • אדם(חשוד) לא ייעצר אם ניתן להסתפק בעיכוב.
  • כאמור מעצר היא האופציה האחרונה – ככל וניתן להשיג את תכלית המעצר בדרך של חלופה (שחרור בתנאים, מעצר בית) לא יורו על מעצר וישחררו את החשוד בתנאים שיקבעו.

מה זה מעצר ימים?

נדגיש, מעצר אדם יהא בצו של שופט, אלא אם יש סמכות לעצור אדם ללא צו (בהתקיים התנאים שנפרט להלן) ראה סעיף 4 לחוק המעצרים: 

"מעצר אדם יהיה בצו של שופט (להלן – צו מעצר), אלא אם כן הוענקה בחוק סמכות לעצור בלא צו"

מעצר ימים, כשמו כן הוא, הוא מעצר שניתן בימים (ספורים – בהתאם לוק) כנגד חשוד, שעיקרו הוא לצורכי חקירה ולא לצורך ענישה. דהיינו, בשלב זה של ההליך, מעצר האדם אינו עונש ואינו כלי הרתעה – הבדל זה מהותי ולכן הוא מודגש, כדי להבין את השוני בין המעצרים/מאסרים השונים.

מעצר ימים – ללא צו בית משפט:

סעיף 23 לחוק: 

"שוטר מוסמך לעצור אדם אם יש לו יסוד סביר לחשד שאותו אדם עבר עבירה בת מעצר והתקיים אחד מאלה" 

כאשר חשוד נחקר המשטרה, לקצין החקירות ו/או לשוטר מטעמו, יש סמכות להורות על מעצר של 24 שעות או 48 במגירים מיוחדים בעבירות מסוג עוון.

כשהוחלט לעצור את החשוד (ללא צו), יש חובה להביאו בהקדם בפני שופט מעצרים כדי לבקש צו להארכת המעצר. ככל ומבקשים את מעצר האדם בשבת או בחג יובא העצור בפני שופט לפני כניסת החג ו/או השבת, אם לא ניתן להביאו יובא החשוד תוך 4 שעות מצאת השבת ו/או החג.

ראה 29(א)-(ב) לחוק: 

"(א) מי שנעצר בידי הקצין הממונה לפי סעיף 27 יובא בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-24 שעות, בפני שופט.

(ב)  חל מועד הבאת עצור בפני שופט בשבת או בחג, יובא העצור בפני שופט לפני כניסת השבת או החג."

מעצר ימים – פרטים חשובים:

חשוב לזכור כי בשלב מעצר הימים החשוד (והעורך דין שלו) אינו חשוף לחומר הראיות, ולמעשה כבר בשלבים אלה נמליץ להתייעץ עם ע"י עורך דין פלילי בחקירה (מוזמנים לקרוא מאמר שכתב עו"ד גיא חי בנושא (המלצה זה חשובה מאד, ולא בכדי זכות זו עוגנה בחוק בסעיף 34). 

עורך דין פלילי בחקירה ידע להרגיע(ככל הניתן) את החשוד, ולהעניק לו תמיכה בעת החקירה שהוא נמצא בה, מדובר באירוע קריטי בעבורו וניתן לומר כי החקירה היא תחילתו של ההליך הפלילי. 

חשוב לזכור כי לחשוד יש זכות להתייעץ עם עורך דין פלילי בחקירה, ולמשטרה (לחוקר) יש חובה להדגיש בפניו את זכויותיו ככל ולא יעשה כן יש לדבר השלכות משפטיות. בנוסף, עורך דין הפלילי ילמד את הסיפור מהצד של הלקוח לרבות תשאול החשוד וקבלת קצה חוט ממנו אודות החקירה שנערכה, והדבר יסיע לעורך הדין הן בשלב הייעוץ והן בשלב דיון הארכת המעצר.

מעצר ימים הפרמטרים והבקשה בפני שופט מעצרים :

ראשית יבחן אם ישנו חשד סביר כי החשוד עבר עבירה בת מעצר (עוון ופשע). 

עורך דין פלילי ידע וינסה לקעקע בחקירתו את נציג המדינה, בנוגע לאותו חשד סביר – חשוב להבין שככל ואין חשד סביר לביצוע עבירה, בקשת המעצר תבוטל והחשוד ישוחרר לאתר. ככל ועולה כי קיים חשד סביר לביצוע העבירה על נציג המשטרה להראות כי ישנה עילת מעצר. 

עילות מעצר הימים: 

שיבוש הליכי חקירה: קיים יסוד סביר כי שחרור החשוד ממעצר יביא לשיבוש הליכי חקירה או המשפט והתחמקותו מחקירה. לרבות העלמת רכוש, השפעה על עדים או פגיעה ו/או העלמת ראיות. 

מסוכנות: קיים יסוד סביר לחשש כי שחרור האדם ממעצר יסכן את ביטחונו של אדם אחר, את ביטחון הציבור או ביטחון המדינה. 

מעצר ימים – סמכות מקומית ועניינית: 

בית המשפט המוסמך לדון במעצר לפני שהוגש כתב אישום הוא בית המשפט השלום(תלוי עבירה), והסמכות המקומית נקבעת לפי אזור השיפוט שבו בוצעה העבירה לכאורה ו/או שהיחידה הממונה על החקירה נמצאת באזור שיפוטו.   

מעצר ימים – לכמה ימים ? 

בית המשפט מוסמך להורות על מעצר ימים לתקופה שלא תעלה על 15 ימים, אולם ניתן להאריך את הצו מעת לעת, עד לפרק זמן כולל של 30 ימים – ועד לתקופה מצטברת של 75 ימים באישור היועמ"ש. מניין הימים לעיל נתון בסמכותו העניינית של בית המשפט השלום. 

סמכות בית המשפט העליון במעצר ימים:  לאחר 75 ימים הסמכות להאריך את המעצר היא לבית המשפט העליון.  בית המשפט העליון ראשי להאריך את המעצר לתקופה של עד 15 ימים ולתקופה מצטברת של עד 90 ימים.

נעצרת במעצר ימים ?  אתה עדין לא אשם!

דע, גם אם נעצרת,  אין זה אומר שאתה אשם בעבירה ו/או שיוגש נגדך כתב אישום, וחשוב לזכור ולהפנים כי החקירה עוד בעיצומה.

משרד עורך דין פלילי – גיא חי, מעניק שירותים משפטיים מגוונים בתחום הפלילי.

לשיחה ישירה עם עורך דין גיא חי, חייגו: 050-2225268 השאירו פרטים בטופס, ע"י לחיצה על הקישור, ונציגינו ישובו אליכם בהקדם.

לשיחה ישירה עם עו"ד גיא חי, חייגו:

אזורי שירות - עורך דין פלילי:

הבהרה : מטרת הכתובים באתר אינם בשום אופן לשם יעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית, והשימוש בהם באחריות בלעדית של הקורא.
הכתובים באתר מהווים תיאורים כלליים בלבד ובלתי מחייבים. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמחה בתחום.

פרטי התקשרות

שעות פעילות

נא מלאו פרטים ונציגנו יצרו עמכם קשר בהקדם