עבירת השוד

מהי עבירת שוד?

עבירת השוד, הינה עבירה פלילית, חמורה מאד, ולא בכדי המחוקק קבע בצדה רף ענישה מרתיע מאד. העבירה מנויה בסימן ג' לחוק העונשין תשל"ז 1977 (להלן: "החוק") בסעיף 402. נדון בה להלן:  

עבירת השוד כוללת בתוכה את עבירת הגניבה, ההבדל הניכר ששוד מתבצע תוך שימוש באלימות/איום. מכך עולה, שכדי להרשיע אדם בעבירת שוד, יש להוכיח את ביצועה של הגניבה על כול רכיביה. וזה כאמור, לרבות יסודות האלימות הנלווים ומאפיינים את עבירת השוד.

להתכתבות ישירה עם עו"ד גיא חי, הקליקו כאן.

מה העונש בעבירת השוד?

הסעיף מתחלק לשתי דרגות חומרה:

  1. סעיף 402(א) – העונש שבצד העבירה, הוא עד – 14 שנות מאסר. (להלן: "עבירת השוד")
  2. סעיף 402(ב) – העונש שבצד העבירה, הוא עד – 20 שנות מאסר. להלן: "שוד בנסיבות מחמירות")

עבירת השוד, ועבירת השוד בנסיבות מחמירות, הינן עבירות חמורות – ובית משפט המחוזי הוא המוסמך לדון בהן.

מה זה עבירת השוד?

כפי שאמרנו לעיל עבירת השוד כוללת בתוכה את עבירת הגניבה – עבירת הגניבה היא עבירה עם דרגת חומרה פחותה והמחוקק קבע בצידה עד – 3 שנות מאסר. לעבירת השוד מתווספים אמצעי איום, אלימות ברף הנמוך ואלימות חמורה, כדי לגנוב את הנכס. 

סעיף 402(א) מורה, בזו הלשון: 

"הגונב דבר, ובשעת מעשה או בתכוף לפניו או לאחריו מבצע או מאיים לבצע מעשה אלימות באדם או בנכס כדי להשיג את הדבר הנגנב או לעכבו אצלו או כדי למנוע התנגדות לגניבת הדבר או להתגבר עליה, הרי זה שוד, ודינו של השודד – מאסר ארבע-עשרה שנים" 

כדי להרשיע אדם בעבירה זו, על התביעה להוכיח שנעשה "מעשה אלימות באדם או בנכס". היות וללא אלמנט של האלימות ו/או האיום, יהא מדובר בעבירת הגניבה, שהיא כאמור, עבירה בדרגת חומרה פחותה.

הנשיא שמגר, בפסק דין מפורט, בנוגע לעבירת השוד, עמד על טיב האלימות הנדרשת, ראו 5299/92 מדינת ישראל נגד הררי: 

"האלימות לצורך העניין הנדון היא הפעלת כוח פיזי בניגוד לרצון או ללא שיתוף מרצון של האדם המחזיק בנכס

כך לדוגמא: תלישת שרשרת מצווארו של אדם, תוגדר בגדר עבירת השוד.

היסודות של עבירת השוד:

כדי להרשיע אדם בעבירת שוד יש להוכיח:

  1.  גניבת דבר.
  2. ביצוע מעשה אלימות באדם או בנכס(הנגנב) בעת ביצוע הגניבה או בתכוף לפניה.
  3. אלמנט האלימות הוא כדי להשיג את הנכס הנגנב.   

שוד בנסיבות מחמירות:

שוד בנסיבות מחמירות, סעיף 402(ב) מורה –

 "היה השודד מזויין בנשק או במכשיר שיש בהם כדי לסכן או לפגוע, או שהיה בחבורה, או שבשעת השוד או בתכוף לפניו או לאחריו הוא פצע אדם, הכהו או השתמש באלימות אחרת כלפי גופו, דינו – מאסר עשרים שנים"

מה שהופך את העבירה לחמורה ביתר שאת, היא שילוב של נסיבות מחמירות בעת ביצוע השוד – לפי הסעיף, נסיבות מחמירות יגדרו שבעת ביצוע השוד הוא בוצע : עם נשק או במכשיר שיש בו לסכן או לפגוע באדם או שהשוד מבוצע בצוותא. 

דבר שעלול לסכן אדם :  

סכין, אגרופן, בקבוק בירה, אבן, שוקר חשמלי ועוד. חשוב להבהיר שאם במהלך השוד "הרגיל" נפצע אדם, הדבר יכנס בגדר הנסיבות מחמירות.

ניסיון שוד :

ניסיון לביצוע שוד נמצאת בסיף 403 לחוק, המורה:

"התוקף אדם לשם שוד, דינו – מאסר שבע שנים; ואם נעברה העבירה בנסיבות כאמור בסעיף 402(ב), דינו – מאסר עשרים שנים. המחוקק מעביר מסר ברור בחומרת העבירה גם כאשר מדובר בעבירת ניסיון לבצע עבירה"

פירוט עבירת ניסיון שוד :

כאשר השודד מבצע את העבירה בתקיפה והעבירה לא הושלמה ניתן יהא לגזור עליו עד – 7 שנות מאסר, מחצית מהעונש מהעבירה המושלמת 402(א). 

אם העבירה נעברה בנסיבות מחמירות (ראו הגדרה לעיל) ואף שהיא איננה הושלמה – ניתן במקרה זה לגזור את אותו עונש, דהיינו, עד 20 שנות מאסר.

כפי שהוסבר לעיל, מדובר בעבירות חמורות, אשר מתחלקות לסעיפים שונים, ולדרגות חומרה שונות: למשל: עבירת הגניבה, שוד, שוד בנסיבות מחמירות וניסיון לשוד.

אם אתם חשודים או נאשמים בעבירות אלה, ראוי שתתייעצו עם עורך דין פלילי בהקדם החל משלבי החקירה. מדובר בעבירות שנדרשת בהן התמחות במשפט הפלילי.

לשיחה ישירה עם עו"ד גיא חי, חייגו:

אזורי שירות - עורך דין פלילי:

הבהרה : מטרת הכתובים באתר אינם בשום אופן לשם יעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית, והשימוש בהם באחריות בלעדית של הקורא.
הכתובים באתר מהווים תיאורים כלליים בלבד ובלתי מחייבים. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמחה בתחום.

פרטי התקשרות

שעות פעילות

נא מלאו פרטים ונציגנו יצרו עמכם קשר בהקדם