כתב אישום

מה זה כתב אישום?

ההליך הפלילי בנוי לפי שלבים מסודרים. מהרגע שהגוף התובע מחליט להגיש כתב אישום כנגד אדם – הדבר מלמד על כך שלשיטת המאשימה, יש די ראיות לצורך הרשעת האדם.
כתב האישום, הוא כתב טענות, והוא זה אשר פותח את ההליך הפלילי וקובע את מסגרתו כנגד הנאשם.
כתב האישום צריך להביא בפני בית המשפט והנאשם את המסגרת העובדתית ואת הנתונים המתייחסים לאשמתו של הנאשם.

כתב האישום בנוי בסדר מסוים ועל התביעה יש חובות מסוימות בעת היא מנסחת כתב אישום. למשל על התביעה לפרט את העובדות המבססות את סעיפי העבירה, כתב האישום יחיל את הוראות החוק בהם מואשם הנאשם, כתב האישום יפרט את רשימת עדי התביעה ועוד.

תוכן כתב האישום:

בסעיף 85 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, שכותרתו : "תוכן כתב האישום" בסיף זה מופיע תנאים ופרטים מסוימים שעל התביעה להציג בתוכן כתב האישום, כדלהלן:

  1. שם בית המשפט שאליו הוא מוגש כתב האישום.
  2.  ציון מדינת ישראל כמאשימה או שם הקובל ומענו.
  3. שם הנאשם ומענו.
  4. תיאור העובדות המהוות את העבירה, בציון המקום והזמן במידה שאפשר לבררם.
  5. ציון הוראות החיקוק שלפיו מואשם הנאשם.
  6. שמות עדי התביעה.

הסעיף מטיל על התביעה כללים מסוימים בניסוח כתב אישום, ואלה בין היתר אך לא רק, כדי שהנאשם יוכל לארגן את הגנתו המשפטית כדבעי.

ראו סעיף 85(4) לעיל, שנועד בין היתר לאפשר לנאשם את היכולת להתמודד ולהציג טענות מסוג אליבי  "במקום אחר הייתי".

מה המשמעות של הגשת כתב אישום? 

כשאדם נחקר במשטרה הוא מוגדר בסטטוס של חשוד ומעת הגשת כתב האישום, האדם הופך מחשוד לנאשם, על כל המשתמע מכך.
חשוב לזכור ולציין, גם כשמוגש נגד אדם כתב אישום הוא עדין לא מוגדר כאשם. על התביעה שהגישה את כתב האישום, רובץ נטל לא פשוט ועליה להוכיח את כתב האישום, מעבר לספק סביר.
לנאשם שהוגש נגדו כתב אישום ושטרם הוכרע דינו עומדת לזכותו "חזק החפות". חזקה זו, משמעה, שאדם מוגדר כזכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו במשפט.
לכן, לא מומלץ להסיק מסקנות משפטיות ו/או עובדתיות לגבי אותו אדם, בטרם הסתיים הדיון המשפטי בעניינו.

איזה עורך דין מטפל בכתב אישום?

הגשת כתב אישום נגד אדם מהווה עבורו ועבור משפחתו אירוע קריטי, הדבר גורר עמו השלכות על שלל הביטים בחייו האישים והמשפחתיים. כמו למשל: עול כלכלי, עול נפשי, פגיעה בתדמית חיצונית ובאוכלוסיות מסוימות אף לנידוי חברתי וכו'. לא מוגזם לומר שחייו של הנאשם ומשפחתו משתנים מקצה לקצה. (וזה למרות שטרם הוכחה אשמתו בבית המשפט).

פתיחת המשפט הפלילי – דיון הקראה:

שלה "ההקראה" לאחר שהגוף התובע(הפרקליטות או התביעה המשטרתית) מגישים כתב אישום לבית המשפט המוסמך, בית המשפט יקבע תאריך לדיון הקראה. מטרת הדיון הינה "להקריא" לנאשם את כתב האישום. למעשה דיון זה נועד כדי שהנאשם יבין את מהות האישומים כנגדו  – בדיון זה מבררים את גדר המחלוקת באופן כללי ואין יורדים לעומקם של הראיות. בית המשפט בוחן אם הנאשם מיוצג; בדיון זה הנאשם ימסור את תשובתו לאישום: אם הוא מודה או כופר בעובדות כתב האישום (כפירה כללית או חלקית).

ככל ובדיון הנאשם מודה בביצוע העבירה הוא יורשע בדין והתיק יקבע לטיעונים לעונש. אם הנאשם כופר בכפירה כללית או חלקית – הדיון יקבע לשלב ההוכחות -'שמיעת ראיות'. בשלב שמיעת הראיות התביעה היא שתפתח בניהול המשפט – ועל התביעה מוטל הנטל להוכיח מעבר לכל ספק סביר שהנאשם ביצע את העבירה/ות שיחוסו לו בכתב האישום.

אם הוגש נגדכם כתב אישום, אל תהססו ופנו לעורך דין ללא דיחוי. עורך דין פלילי יסייע לכם בייצוג המשפטי מול בית המשפט וינהל משא ומתן מול הגוף התובע.

הגיע אליכם בדואר כתב אישום? פנו אלינו, ונעמוד על זכויותיכם ולצידכם.

לשיחה ישירה עם עו"ד גיא חי, חייגו:

אזורי שירות - עורך דין פלילי:

הבהרה : מטרת הכתובים באתר אינם בשום אופן לשם יעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית, והשימוש בהם באחריות בלעדית של הקורא.
הכתובים באתר מהווים תיאורים כלליים בלבד ובלתי מחייבים. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמחה בתחום.

פרטי התקשרות

שעות פעילות

נא מלאו פרטים ונציגנו יצרו עמכם קשר בהקדם